Recuperare cardiovasculară

Descriere

Recuperarea cardiovasculară are ca prim scop prevenția secundară pentru pacienții care au suferit un eveniment cardiovascular și este indicată:

  • Post infarct miocardic
  • Pre și post intervenții de cardiologie
  • Insuficiență cardiacă
  • Angină pectorală
  • Reeducare la efort

Planul de recuperare cardiovasculară este determinat de fiecare pacient în parte, de patologia și de starea acestuia. Recuperarea cardiovasculară reduce șansele de apariție a unui nou eveniment cardiovascular, controlează simptome specifice, crește durata de viață, capacitatea de efort fizic și mobilitatea.

Programele de reabilitare cardiovasculară sunt realizate în echipă multidisciplinară: medici cardiologi, dieteticieni, kinetoterapeuți, psihologi.

Infarctul miocardic

Infarctul de miocard apare atunci când una sau mai multe artere coronare se blochează, în majoritatea cazurilor prin depunerea în timp a unor depozite de grăsime, care reduc progresiv diametrul vasului. Acest proces se numește ateroscleroză și este rezultatul expunerii îndelungate la un cumul de factori de risc, printre care: vârsta (bărbați > 45ani, femei > 55 ani), fumatul, inclusiv fumatul pasiv, hipertensiunea arterială, valori crescute ale colesterolului și ale trigliceridelor, obezitatea, diabetul zaharat, sedentarismul, stresul, istoricul familial de afecțiuni ale inimii, consumul de substanțe interzise, precum cocaina.

Calitatea vieții după un infarct de miocard ține în bună măsură de înscrierea într-un program de reabilitare cardiacă, de corectarea factorilor de risc modificabili, de complianța la tratament și de controlul cardiologic periodic.

În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, recuperarea cardiovasculară poate fi începută imediat după externarea post-infarct. Aceasta constă în programe de recuperare fizică, tratament medicamentos individualizat, educație sanitară și dietetică și consiliere psihologică pentru revenirea cât mai rapidă la viața normală. În funcție de severitatea infarctului și a afecțiunilor asociate, de regulă pacientul se poate întoarce la muncă sau își poate relua activitatea obișnuită între 2 săptămâni și 3 luni după un infarct de miocard.

Servicii medicale