Tehnologie

Sistemele robotizate din Centrul de excelență în terapii recuperatorii și reeducare funcțională reprezintă o soluție complexă de recuperare pentru pacienții cu afecțiuni post traumatice, musculoscheletale, afecțiuni reumatismale inflamatorii, cardiovasculare, respiratorii, afecțiuni neurologice și neuromotorii.

În planurile de recuperare medicală post AVC, de exemplu, se pune accent pe recuperarea mersului, recuperarea membrului superior și inferior, ameliorarea ataxiei și a depresiei.

Sistemele medicale din Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia sunt bazate pe factorii esențiali în recuperare: intensitate mare, modalitate de tratament adaptată și funcțională, o terapie motivantă și antrenantă pentru pacient.

Recuperare
asistată robotic

Erigo

Erigo este un sistem robotizat pentru mobilizarea timpurie a pacienților cu tulburări circulatorii, neurologice sau musculoscheletale.

Acest sistem permite verticalizarea pacientului până la 90 de grade, mobilizarea ciclică a membrelor inferioare, antrenament pre-mers, prevenirea efectelor imobilizării, stimulare electrică funcțională.

erigo

Lokomat

Lokomat este un sistem robotizat pentru recuperarea și reeducarea mersului pe bandă. Acest sistem este indicat în planurile de tratament pentru afecțiuni neurologice, pot-protezare ortopedică, recuperare post-imobilizare prelungită, patologii cardiovasculare.

Tratamentul permite inițierea mersului în siguranță, într-un mod controlat, și facilitarea recuperării prin respectarea regulilor recâștigării controlului motor.

erigo

Andago

Andago este un sistem robotizat pentru recuperarea mersului – pe sol. Este inclus în planul de recuperare medicală pentru reeducarea mersului cu sprijin robotizat (simetric/asimetric), antrenamentul echilibrului și a activităților funcționale (urcat treaptă, ridicat de pe scaun, activități de echilibru), în cazul afecțiunilor neurologice, sindromului de imobilizare, a artrozelor, post-protezare ortopedică și a patologii ce necesită susținere sau descărcarea articulațiilor membrului inferior. Sistemul urmărește pacientul fără să îl incomodeze, la viteze diferite, în linie dreaptă, liber sau operat de terapeut.

erigo

Armeo Spring

Armeo Spring este un dispozitiv de tip exoschelet, pentru recuperarea membrului superior. Sistemul poate fi folosit pentru tratament sau antrenamentul activ pentru creșterea mobilității, forței musculare, controlului și coordonării, antrenament cognitiv. Acest dispozitiv poate fi inclus în planurile de recuperare medicală pentru afecțiuni neurologice (accident vascular cerebral, scleroză multiplă, paralizie cerebrală, post-intervenție chirurgicală, TVM, TCC, B. Parkinson, Guillan Barre) și ortopedico-traumatice (endoproteze, afecțiuni musculare, post-fractură de membru superior).

erigo

Indego

Indego este un exoschelet robotizat modular, pentru recâștigarea și reeducarea mersului la sol. Modul Motion Plus este un modul controlat prin gesturile pacientului (înclinare înainte = mobilizarea pentru mers) – mobilizarea ajustabilă în funcție de nevoie pentru șold și genunchi, simetrică/asimetrică, cu feedback prin vibrație, asistență la mers sau activități pre-mers. Modul Therapy Plus este un modul avansat de antrenament cu asistență selectivă pentru faza de balans/ sprijin, susținerea parțială a greutății și feedback auditiv. Acest sistem este inclus în planurile de tratament pentru Indicații terapeutice: traumatismele vertebro-medulare sub C7, hemiplegie.

erigo

Evaluare și reeducare
funcțională

D-WALL

D-WALL este un sistem de recuperare medicală format dintr-o platformă complexă, cu patru celule de forță, cameră pentru captarea mișcării, oglindă digitală și ecran separat de control, pentru terapeut. Software-ul este conceput pentru a asista terapeutul în procesul terapeutic prin opțiunea de a evalua complet și prin posibilitatea de a construi un program terapeutic în funcție de scop.

Evaluarea este complexă și globală, pe trei niveluri diferite: stabilometrie statică, teste de performanță, nivelul de fitness global. Acestea evaluează mai mulți parametri: BMI, mobilitatea globală la nivelul membrelor superioare și inferioare, anduranța, forța musculară a membrelor inferioare și superioare.

Pentru tratament și antrenament, librăria de exerciții este formată din aproximativ 600 de exerciții individuale (tip oglindă digitală sau în realitate virtuală).

De asemenea, se poate lucra în modul MONITOR – unde pacienții se pot vizualiza ca într-o oglindă digitală și pot primi feedback privind unghiurile articulare, poziția centrului de greutate, poziția trunchiului.

Acest sistem este inclus în planurile de recuperare medicală neurologică, post-traumatică sau în afecțiuni degenerative ori inflamatorii.

Sistemele PROKIN

Sistemele PROKIN sunt platforme pentru antrenamentul și reeducarea echilibrului. Sistemele sunt concepute pentru a evalua echilibrul și stabilitatea și pentru a crea un tratament specific în funcție de necesități. Acest sistem poate fi inclus în planurile de recuperare medicală pentru afecțiuni neurologice (leziuni ale sistemului nervos periferic, hernii de disc, post accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă, patologii cu afectare cerebeloasă), ortopedico-traumatice (perioada recuperatorie post-fractură, post-leziuni ligamentare, leziuni tendinoase (tratament conservator sau post-chirurgical - leziuni la nivelul tendonului ahillean), reumatologice (afecțiuni degenerative, afecțiuni inflamatorii periarticulare în stadiile recuperatorii, lumbago, dorsalgii).

Evaluarea poate fi statică sau dinamică. În plus, se realizează antrenamentul echilibrului și controlului postural în poziție ortostatică, antrenamentul proprioceptiv, antrenamentul forței și rezistenței musculare la nivelul gleznei.

Walkerview

Walkerview este un sistem de evaluare detaliată și reeducare a mersului, cu feedback în timp real. Este inclus în planurile de recuperare medicală pentru afecțiuni neurologice (leziuni ale sistemului nervos periferic, hernii de disc, post accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă, patologii cu afectare cerebeloasă), ortopedico-traumatice (perioada recuperatorie post-fractură, post-leziuni ligamentare, leziuni tendinoase (tratament conservator sau post-chirurgical - leziuni la nivelul tendonului ahillean), reumatologice (afecțiuni degenerative, afecțiuni inflamatorii periarticulare în stadiile recuperatorii, lumbago, dorsalgii).

Tratamentul țintește reeducarea mersului și antrenamentul la efort – circuite, realitate virtuală

Akuis SINTESI

Akuis SINTESI este un sistem pentru antrenamentul forței și rezistenței musculare, cu feedback în timp real privind forța, puterea, viteza, poziția, simetria și postura, cu posibilitatea vizualizării graficelor și mărirea lor pentru o monitorizare clară și ajustarea mișcării. Sistemul are ca obiectiv antrenamentul forței și rezistenței musculare încă din primele faze, de la izometrie, la rezistența de 0.1 kg până la 50 de kg.

CellAirOne

CellAirOne este un sistem de terapie prin hipoxie și hiperoxie intermitentă, indicată în patologii respiratorii (astm bronșic, BPOC, post COVID), patologii cardiovasculare (hipertensiune arterială), patologii neurologice (degenerative, traumatisme vertebro-medulare, AVC, migrene), sindroame de imobilizare.

Electroterapiile

Electroterapiile și-au demonstrat eficiența în diverse tipuri de patologii: de la afecțiunile reumatismale la cele cronice ale aparatelor și sistemelor (cardiovascular, respirator, digestiv, urinar).

Masa de elongație

Terapia prin elongații este o formă de terapie de decompresie cu beneficii importante:

  • reducerea forțelor de compresie;
  • mobilizarea articulațiilor;
  • reducerea afectării și compresiei nervilor spinali;
  • reducerea spasmelor musculare;
  • întinderea mușchilor și a țesuturilor conjunctive de-a lungul coloanei vertebrale;
  • îmbunătățirea circulației la nivelul coloanei, reducerea sensibilității și a durerii la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale;

Realitate virtuală

Nirvana

Nirvana este un sistem de recuperare neuromotorie prin stimulare multisenzorială în realitate virtuală imersivă. Integrarea acestui sistem în planul de tratament este indicată în afecțiuni neurologice (accidente vasculare cerebrale, traumatisme vertebromedulare, scleroză multiplă, paralizie cerebrala, Boala Parkinson), ortopedice (pentru creșterea mobilității articulare și coordonării) și în patologii respiratorii (pentru creșterea capacității la efort).

Tratament în realitate virtuală Nirvana conduce la dezvoltarea coordonării globale, antrenament cognitiv și facilitarea dezvoltării neuromotorii.

Sistemul Khymeia VRRS

Sistemul Khymeia VRRS este un echipament de recuperare bazat pe module cu obiective terapeutice specifice, conectate la un server central. Terapia se realizează în mediul virtual nonimersiv/imersiv sub formă de jocuri și exerciții interactive pentru stimulare și antrenamentul motor, cognitiv, cardiovascular și respirator sau logopedic. Exercițiile se pot individualiza și adapta în funcție de aptitudinile pacientului, pe nivele de dificultate. De asemenea, performanța pacientului este monitorizată în funcție de îndeplinirea cerințelor, cu feedback în timp real și raport final.

Modulele terapeutice prezintă o librărie de exerciții în funcție de obiectiv, cu asistență și indicații clare și feedback acustic și vizual. Acestea sunt împărțite astfel: modul ortopedic, modul pentru mână, modul de realitate virtuală imersivă, modul logopedie, modul fonație, modul cognitiv.

Pacientul primește feedback în timp real: feedback auditiv și/sau vizual privind corectitudinea executării cerinței.

Kinetoterapie

Kinetoterapia este un mijloc important de recuperare medicală în cazuri posttraumatice și postoperatorii, în cazul afecțiunilor neurologice, pentru recuperarea sportivilor etc.

În planul individualizat de tratament, în funcție de particularitățile fiecărui pacient, includem o varietate de exerciții fizice (active și pasive) și masaj.

Terapie
ocupațională

Principalele scopuri ale terapiei ocupaționale sunt adaptarea pacientului la mediul înconjurător prin îmbunătățirea abilităților, susținerea și facilitarea activității și orientarea spre performanța și integrarea în comunitate.

Prin integrarea terapiei ocupaționale în planurile de tratament în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, se urmărește obținerea unui grad cât mai mare de independență, pentru creșterea calității vieții.

Electroterapie.
Stimulare electrică funcțională

În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, stimularea electrică funcțională poate fi inclusă în planul de recuperare atât pentru susținerea mișcării de flexie dorsală a gleznei și flexia/extensia genunchiului, cât și pentru asistarea pacienților la mișcările de deschidere și închidere a pumnului și aducție police (Bioness L300 și Bioness H200).

În funcție de particularitățile fiecărui pacient, acest tip de stimulare este indicată în cazul accidentului vascular cerebral, a paraliziei cerebrale, sclerozei multiple, traumatismului cranio-cerebral, vertebromedular incomplet, respectiv în patologiile pumnului.

Stimulare
proprioceptivă funcțională

Recuperare medicală prin vibrație focalizată

Vibramoov este un sistem de stimulare și recuperare prin vibrație focalizată, cu trei module: modul de stimulare proprioceptivă (se creează iluzia de mișcare), modul Reglare tonus (creșterea/scăderea excitabilității musculare), Analgezie.

Includerea acestei tehnologii în planul de recuperare medicală este indicată în patologii neurologice (AVC, Parkinson, Sindroame cerebeloase, scleroză multiplă), Traumatologie-Ortopedie (post-traumatic, post-chirurgical), Reumatologie (periartrite, artroze, artrite).