Medinfo

Recuperare Medicală, Reumatologie

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: stimularea proprioceptivă funcțională și vibrația focalizată

Ft. Dragos Sardaru Fizioterapeut Recuperare Medicală, Reumatologie

O tehnologie importantă în Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, Vibramoov este un dispozitiv ce oferă o oportunitate unică de a păstra și îmbunătăți funcțiile senzorio-motorii ale pacienților care suferă de deficiențe motorii. Acesta folosește două sisteme de terapie și anume stimularea proprioceptivă funcțională și vibrația focalizată.
Prin stimularea proprioceptivă funcțională, dispozitivul produce la nivelul creierului iluzia mișcării și determină, în același timp, declanșarea mișcării.

La nivelul mușchiului avem diferiți receptori, denumiți proprioceptori, care sunt stimulați de mișcarea normală și transmit către sistemul nervos central semnale care sunt interpretate de către creier și produc senzația mișcării. Creierul are nevoie de aceste semnale care provin din periferie pentru a regla tonicitatea musculară și a produce o mișcare normală și coordonată. Atunci când semnalele de la acești receptori fie nu mai ajung la creier, fie acesta nu mai are posbilitatea de a le interpreta corect, apar disfuncțiile de mișcare și de tonicitate musculară.
Prin stimularea proprioceptivă funcțională, antrenam fusul neuromuscular care se află la nivelul mușchiului printr-o vibrație neuromimetică, adică un stimul pe care sistemul nervos central poate să-l recunoască.
Utilizăm stimularea proprioceptivă funcțională pentru a crește abilitatea de a corecta continuu planificarea motorie a creierului pentru execuția unei mișcări coordonate și normale.
Stimularea proprioceptivă funcțională are un rol important în reducerea anchilozei articulare și corticale; și, foarte important, are loc o prevenire a deaferentizării somatosenzoriale, mai ales atunci când această stimulare se aplică imediat după evenimentul lezional.
Prin această stimulare se realizează producerea unei iluzii a mișcării atunci când pacientul nu mai are capacitatea de a se mișca activ, dar și declanșarea de răspunsuri motorii și promovarea participarii active din partea pacientului. Pe scurt: stimulează creierul să-și reia activitatea motorie.

În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, sistemul Vibramoov poate fi inclus în planul terapeutic al pacienților cu accident vascular cerebral, traumatisme cranio-cerebrale, leziuni medulare, parkinson, scleroză, paralizie cerebrală, comă.

Printre beneficiile clinice ale stimulării proprioceptive funcționale regăsim: stimularea neuroplasticității, păstrarea interacțiunii senzorio-motorie, creșterea coordonării, promovarea recuperării motorii, reglarea activității musculare și, nu în cele din urmă, prevenirea efectelor secundare imobilizării.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este parte din Rețeaua Medicală Arcadia și este dedicat reabilitării funcționale și creșterii calității vieții pacienților, prin obținerea unui grad cât mai extins de autonomie. Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Programează o consultație: 0232 920

http://www.arcadiarecuperare.ro

Articole din aceeași categorie

Informații medicale