Medinfo

Recuperare Medicală, Reumatologie

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia: mobilizarea și verticalizarea pacienților cu tulburări vasculare și neuromusculare

Ft. Dragos Sardaru Fizioterapeut Recuperare Medicală, Reumatologie

Erigo este o masă robotizată de mobilizare și verticalizare precoce a pacienților cu tulburări vasculare și neuromusculare. Aceasta prezintă două brațe robotice care mobilizează membrele inferioare ale pacientului în timp ce acesta este așezat pe masă și o stimulare electrică funcțională ce activează musculatura, indiferent de posibilitățile funcționale ale pacientului.
După o accidentare, există pericolul de cădere într-un cerc vicios. Antrenamentul cu Erigo rupe acest cerc vicios, dat de repausul la pat și inactivitate. În acest caz, rezultatul este declinul rapid al mai multor funcții ale corpului. De exemplu: reducerea fitnessului aerobic, reducerea masei osoase, creșterea riscului de tromboză sau embolie și atrofie musculară.
Toleranța ortostatică este redusă ca urmare a repausului la pat și a leziunilor sistemului nervos. De multe ori, pacientul evită verticalizarea. Există teama legată de apariția unor evenimente hypotensive sau a unor efecte negative asupra fluxului sanguin cerebral.

Verticalizarea precoce cu ajutorul mesei robotizate Erigo are mai multe beneficii pentru pacient.
Terapia Erigo stabilizează sistemul hemodinamic în timpul verticalizarii. Erigo a fost dezvoltat pentru a permite verticalizarea sigură și eficientă a pacienților care, altfel, prezintă un risc ridicat de episoade de sincopă (leșin) vaso-vagală (cardio-neurogenică), care pot pune viața în pericol.
Datorită tratamentului cu sistemul Erigo, timpul petrecut într-o poziție verticală crește și astfel se reduce intoleranța pacientului la ortostatism.
Activitatea cerebrală este comparabilă cu cea din timpul activității normale de mers, iar pașii realizați cu sistemul Erigo sunt importanți pentru stabilizarea sistemului cardiovascular și începerea timpurie și sigură a reeducării mersului.

Dispozitivul a fost studiat în diferite studii clinice care au demonstrat o utilizare sigură și eficientă în mai multe grupe de pacienți. În Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia, terapia cu sistemul Erigo se poate utiliza pentru pacienții cu:

  • Traumatisme vertebro-medulare
  • Accident vascular cerebral
  • Leziuni cerebrale traumatice
  • Pacienți care sunt tratați în unităti de primiri urgențe.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia este parte din Rețeaua Medicală Arcadia și este dedicat reabilitării funcționale și creșterii calității vieții pacienților, prin obținerea unui grad cât mai extins de autonomie. Programele de recuperare sunt adaptate perfect nevoilor fiecărui pacient, în funcție de diagnostic și de stadiul de evoluție al afecțiunii.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale