Medinfo

Geriatrie și gerontologie

Recuperarea în Geriatrie sau asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pacienților vârstnici

Dr. Ioana Alexandra Sandu Medic specialist Geriatrie și gerontologie

La nivel global asistăm la geriatrizarea populației. Recuperarea joacă un rol strategic, esențial pentru a contracara deficiențele și dizabilitățile cu care se confruntă persoanele vârstnice. Programele de recuperare abordează limitarea funcțională și abilitățile reziduale ale vârstnicilor. Un stil de viață mai activ și o activitate fizică regulată, inclusiv exerciții aerobe și de rezistență, îmbunătățesc statusul cardiovascular, respirator, musculo-scheletal și cognitiv la pacienții vârstnici. Terapia ocupațională, dispozitivele de asistență, adaptarea la mediu și la viața cotidiană reprezintă o strategie de reabilitare esențială la persoanele vârstnice cu sau fără dizabilități.

Reabilitarea este definită ca „un set de intervenții menite să optimizeze funcționarea și să reducă gradul de dependență”. Mai simplu, reabilitarea ajută o persoană în vârstă să fie cât mai independentă posibil în activitățile cotidiene și permite participarea la educație, muncă, recreere. Face acest lucru lucrând cu pacientul vârstnic pentru a aborda condițiile de sănătate subiacente și simptomele acestora, cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoilor lui, folosind produse de asistență, educând pentru a consolida autogestionarea și adaptând sarcinile astfel încât să poată fi îndeplinite în siguranță și independent.

Ce reprezintă recuperarea medicală geriatrică?

Este o formă de fizioterapie special orientată către adulții în vârstă, problemele și provocările unice ale acestora. Terapia de recuperare medicală în Geriatrie ia în considerare faptul că adulții în vârstă tind să devină mai puțin activi în timp, se confruntă cu o scădere a forței musculare, a coordonării și a timpului de reacție și au o toleranță mai scăzută la activitatea fizică.

Terapia de recuperare medicală geriatrică este diferită de alte tipuri de kinetoterapie, deoarece se concentrează mai mult pe dezvoltarea forței și a rezistenței la adulții în vârstă pentru a ajuta în următoarele moduri:

  • menținerea vieții active;
  • prevenirea decondiționării;
  • prevenirea atrofiei musculare;
  • reducerea riscului de cădere;
  • menținerea independenței în desfășurarea activităților zilnice bazale și complexe;
  • terapie fizică neurologică pentru tratarea afecțiunilor neurologice cum ar fi accidente vasculare cerebrale, leziuni cerebrale, leziuni ale măduvei spinării, scleroză multiplă și boala Parkinson;
  • reabilitare cardiacă pentru a îmbunătăți rezistența și a restabili funcționarea corectă a cordului;
  • terapie ocupațională pentru a restabili controlul motor fin și utilizarea funcțională a mâinii pentru a finaliza activitățile vieții cotidiene bazale și complexe.

Pentru pacienții vârstnici, chiar și fără o patologie prezentă dintre cele exemplificate anterior, este necesară o evaluare a riscului de cădere. Odată cu înaintarea în vârstă, sistemul neuromuscular reacționează cu latență la stimulii destabilizatori din mediul înconjurător. Căderile sunt evenimente dramatice care duc la perioade lungi de spitalizare, declin funcțional, scădere a activității sociale și, per total, scăderea calității vieții. Terapia de recuperare medicală încorporează exerciții de echilibru, mers și antrenament de forță pentru a reduce riscul de cădere. Astfel, odată cu această evaluare reeducăm pacientul să se adapteze cu succes sarcinilor funcționale ce provin din activitățile cotidiene bazale și complexe. Această reeducare funcțională poate cuprinde menținerea și creșterea calităților musculare precum forța, rezistența, reactivitatea, coordonarea și îmbunătățirea controlului motor în diverse situații perturbante (teren denivelat, scări etc.) și creșterea capacității de efort.

Programul de recuperare este centrat pe persoană, ceea ce înseamnă că intervențiile selectate pentru fiecare individ sunt direcționate către obiectivele și nevoie sale; practic, se realizează un plan terapeutic individualizat. În cadrul Spitalului de Recuperare Medicală Arcadia, terapia de recuperare este realizată de o echipă multidisciplinară formată din medic geriatru, medic de Medicină fizică și reabilitare, fizioterapeuți, psiholog clinician, nutriționist, asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare.

Mesaj de luat acasă:

Activitatea fizică este importantă pentru persoanele de orice vârstă, dar este deosebit de importantă pentru adulții în vârstă de peste 65 de ani pentru a preveni decondiționarea și pentru a menține funcționalitatea și rezistența necesare pentru efectuarea activităților de zi cu zi. Un stil de viață preponderent sedentar (șezând sau culcat pentru perioade lungi de timp) la adulții în vârstă poate duce rapid la stări de slăbiciune și atrofie musculară, echilibru deficitar, durere cronică, toleranță scăzută la efort și risc crescut de cădere sau chiar imobilizare la pat. Adulții cu vârsta de 65 de ani și peste ar trebui să urmeze un program terapeutic de recuperare medicală geriatrică, pentru îmbunătățirea și menținerea unei bune calități a vieții.

Spitalul de Recuperare Medicală Arcadia întâmpină pacienții cu cele mai complexe soluții de recuperare medicală din Europa.

Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale