Medinfo

Reumatologie

Ajustarea medicamentelor pentru artrita psoriazică

Dr. Raluca Alexandra Cioineac Medic specialist Reumatologie

Artrita psoriazică este o afecţiune inflamatorie din grupul spondiloartritelor, asociată psoriazisului, și poate afecta articulațiile mari și mici de la nivelul mâinilor, picioarelor, genunchilor, gleznelor, dar și coloana vertebrală. Este o boală cronică, ce necesită tratament permanent.
Cea mai importantă parte a stabilirii unui tratament care funcționează pentru artrita psoriazică este pacientul: obiectivele sale de tratament, simptomele și calitatea vieții.

Stabilirea tratamentului medicamentos pentru simptomele artritei psoriazice poate necesita timp și răbdare, dar puteți găsi soluția lucrând îndeaproape cu reumatologul dumneavoastră. Este posibil să fie nevoie să încercați mai multe scheme de tratament până când găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru cazul dumneavoastră. Este vorba atât despre tipul de medicament, cât și despre cantitatea potrivită.

Rolul dumneavoastră în stabilirea schemei de tratament este foarte important. Vă încurajez să aveți o atitudine deschisă și o comunicare continuă cu medicului dumneavoastră. Spuneți-i cum vă simțiți la fiecare medicament pe care îl încercați și ce face acesta pentru simptomele dumneavoastră. Acest lucru îl va ajuta să ajusteze medicamentele după cum este necesar.

Este posibil ca tratamentul să nu aibă un efect imediat. Nu renunțați! Majoritatea persoanelor cu artrită psoriazică simt o ameliorare a simptomelor în decurs de un an de la inițierea tratamentului.

Schema de tratament pentru artrita psoriazică

Cum găsim medicamentului potrivit? Medicul reumatolog vă va sugera un plan de tratament bazat pe simptomele dumneavoastră, cât de grave sunt acestea, alte afecțiuni pe care le aveți și alte medicamente pe care le luați.
Când începeți un nou tratament pentru artrita psoriazică, este nevoie să vă vedeți în mod regulat cu medicul reumatolog. Aceste vizite medicale frecvente includ adesea analize de laborator. Pe măsură ce aflați mai multe despre cum funcționează medicamentul pentru dumneavoastră, medicul ar putea schimba doza pe care o luați. Unele doze de medicamente pentru artrita psoriazică pot fi ajustate, dacă este necesar, pentru a ajuta medicamentul să funcționeze mai bine pentru dumneavoastră și pentru a reduce efectele secundare.
Dacă medicamentul nu funcționează așa cum doriți sau dacă efectele secundare sunt grave, medicul ar putea schimba medicamentul sau doza. Scopul este de a vă ameliora simptomele și a scădea activitatea bolii.

Artrita psoriazică: întrebări frecvente

Cât de probabil este ca medicamentele pentru artrita psoriazică să-mi amelioreze simptomele?

Cu vizite medicale regulate la reumatolog este posibil să vă ameliorați simptomele. Cercetările au arătat că majoritatea persoanelor cu artrită psoriazică care păstrează un control strict asupra tratamentului obțin o ameliorare care poate fi măsurată în decurs de un an de la începerea tratamentului. Controlul strict înseamnă efectuarea de controale regulate și teste de laborator și schimbarea medicamentelor sau a dozelor în funcție de simptomatologie și efecte adverse.

Dacă simptomele mele se ameliorează sau dispar, pot să nu mai iau medicamente?

Oprirea tratamentului nu este o soluție favorabilă. Simptomele artritei psoriazice revin adesea după oprirea tratamentului. Dar, odată ce simptomele dumneavoastră se ameliorează, este posibil să puteți lua mai puține medicamente sau în doze mai mici. Medicul reumatolog poate ajusta schema de tratament atunci când simptomele dumneavoastră sunt sub control.

Ce altceva pot face pentru ca planul meu de tratament să funcționeze bine?

Pe lângă administrarea medicamentelor conform prescripției, urmați toate etapele planului de tratament. De exemplu, este importantă efectuarea terapiilor de fizio-kinetoterapie și terapia ocupațională pentru a vă menține mobilitatea articulară.

Programați o consultație pentru stabilirea și urmărirea corectă a tratamentului. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.

Articole din aceeași categorie

Informații medicale